&#x;&#x;

Mat-upplevelser

MATMENY - för gruppbokningar

Meny Julbord

Julbord i klassisk skärgårdsstil uppdukat som buffé. Men också en del där kocken tillagar och serverar vissa rätter ute bland gästerna. Samtal och mingel mellan gäster, kock och servering, dofter och smaker från skärgård.

Alla priser i våra gruppmenyer är ex moms

Julbord skärgård, med upplevelserätter, 540 kr

Klassisk julbuffé och upplevelserätter som lyfter fram doft, känsla och samtal om mat och skärgård mellan kock, gäster och servering.

Förutom det klassiska skärgårdsjulbordet, uppdukat som buffé, så tillagar och serverar kockarna en del rätter direkt ute hos gästerna i restaurangen.

Björkölax, räkor och kummel serveras bland annat direkt ur röktunnan, musslor ångkokas och kräftstjärtar gratineras.
Både det klassiska buffé-serverade skärgårdsjulbordet och dessa upplevelserätter ingår i paketet Julbord Skärgård.

Julbord tillval, upplevelserätter

I upplevelseköket finns också en ostronbar där man får prova ostron med olika smaker samt öva på att öppna dem om man vill. Det finna också ångkokta kräftor och gratinerad hummer i upplevelseköket. Dessa rätter kan köpas styckvis.
  • Ostron 25 kr/st
  • Kokt stor kräfta 50 kr/st
  • Gratinerad hummer halv 180kr/st
  • Skaldjur 250 kr/planka
Julbord skaldjur, med upplevelserätter, 790 kr

Ett julbord rikligt med skaldjur.

Det klassiska skärgårdsjulbordets buffé och upplevelserätter kompletteras med skaldjur som serveras på plankor på borden.

Julbord hummer, med upplevelserätter, 980 kr.

Ett julbord med skaldjur och en halv gratinerad hummer

Det klassiska skärgårdsjulbordets buffé och upplevelserätter kompletteras med skaldjur och gratinerad hummer som serveras på plankor på borden.

Meny Upplevelsemat
Vårt mest populära upplägg. Maten tillagas framför er och blir till ett härligt mingel med dofter och smaker från skärgården.
Vegetarianer, allergier och annan specialmat hanteras separat.
Alla priser i våra gruppmenyer är exklusive moms.
”På röken” – Björkölax & Ostronbar 140 kr
Förätt och mingelaktivitet som lyfter fram doft och känsla.
Blanda annat genom att nyttja öns lokala bryggeri och deras fantastiska öl. Vi bygger isade öl/vin bingar och fat samt en ostronbar av rustikt skärgårdvirke. Runt dessa erbjuder vi möjlighet att prova på att öppna ostron samt olika smaksättningar, så som Björköramslök och lime eller koriander och chili.
För de som föredrar något annat än ostron rullar vi fram vår rök tillverkad av en silltunna för att röka Björkölaxlax och makrill. Det rökta serveras med knäcke och svensk dillcreme.
Björkölax och dagsfångst – direkt ur röktunnan, 240 kr
Huvudrätt med stark lokal anknytning och Seasidetradition
Vi rullar fram vår rök, tillverkad av en silltunna, för att röka Björkölax och räkor tillsammans med fångsten vi har för dagen. Det rökta serveras med dillpotatis, syrliga grönsaker och en cream gjord på ramslök som plockats vilt på norra Björkö.

Klassisk svensk västkustkräftskiva i rustik miljö vid långbord, dekorerat medpapperslyktor i tak och hattar till deltagarna.

Isade tråg med snaps och öl på borden samt sånghäften med kräftvisor. Kock gratinerar kräftor ute vid borden och serveringspersonal visar och berättar om västkustens traditioner runt kräftskivor. Kokta kräftor smaksatta med Björkö hantverksöl och den traditionella krondillen serveras med tillbehör på stora plankor på borden. Ett sätt att framhäva och fira västsvensk skärgårdstradition och råvaror.
Skaldjurspanna 350 kr
Fisk och skaldjur tillagas i en stor panna under mingel och samtal. En uppskattad upplevelse som ger gästerna möjlighet att samtala med kock och servering om skärgårdsliv och mat på Björkö. Ett sätt att utforska råvaror, dryck och skärgårdsberättelser med alla sinnen.
”Eldmästarns” – Creme brulé från eldkastaren 95 kr
Creme Brulé som bränns av med en stora gasolbrännare som både låter och skapar en liten ”eldshow” framför gästerna. Serveras med färska jordgubbar och krossade hallon. Ett uppskattad och spektakulärt sätt att servera desert som de flesta kommer ihåg.
Meny Social Dinner

Serverat med ett rustikt upplägg på en planka varifrån gästerna tar för sig.
Vegetarianer, allergier och annan specialmat hanteras separat.

Alla priser i våra gruppmenyer är exklusive moms.

Laxodlar Leffes – Björkölax på knäcke 155 kr
Seaside Björkö specialité, lättgravad varmrökt lax på fäbo-knäcke, tillsammans med ramslökskreme prockad vid ”huvudet” på norra Björkö
Stark Ulf´s sill och nubbe – bräda 155 kr
Tre sorters sill med tre olika sorters 2cl nubbe. Serverat tillsammans med historien om sillens historia på Björkö och omkringliggande öar.
Ölbryggar Jonas – planka 155 kr
En smakförhöjande planka med kallskuret och ost, samt möjligheten att prova tre sorters hantverksöl från Björköbryggaren Jonas.
Plankan och ölen serveras tillsammans med berättelsen om hur Jonas startade Bryggeriet i svärmors garage samt en introduktion till de sex sorter ur Jonas sortiment som idag säljs på systemet.
Förrätts-plankan 140 kr
En förrätt med smaksatta ostron, varmrökt björkö lax, rökt makrill, dillcreme och knäcke.
Pepparrotsgratinerad torskrygg med Björköpesto, 350 kr
Alternativ huvudrätt till Skaldjur i ”family dinner” stil på planka. Västerbottenost och pepparrotsgratinerad torskrygg och Björköpesto. Tillsammans med potatis ecrassé samt rödbetssmörsås, sparris, svartkål och rostad tomat.
Skaldjurs-planka 550 kr
  • Havskräftor
  • Krabbklor
  • Ostron fine d ́claire
  • Färska räkor
  • Nykokta blåmusslor i örtmarinad
  • Aioli
  • Örtdip
  •  Bröd
  • Hårdost
Hummer-planka 690 kr
En halv hummer, havskräftor och krabbklor. Ostron fine d ́claire, en handfull räkor och nykokta blåmusslor i örtmarinad. Tomat och löksallad, aoli, örtdip, bröd och västerbottenost.
Tillägg 30 kr st
  • Blandsallad med avocado
  • Västerbottenpaj
  • Rökta räkor
  • Extra ostron
  • Varmrökt Björkölax
  • Rökt Kummel
Efterrätts-plankan 120 kr
En variation av olika goda minidesserter serveras på planka varifrån deltagarna delar och tar för sig.
Meny á la carte
En klassisk skärgårdsmeny för alla smaker. Vi rekommenderar att ni väljer ut en meny för hela gruppen för bästa timing och upplevelse på plats.
Vegetarianer, allergier och annan specialmat undantaget.
Alla priser i våra gruppmenyer är exklusive moms.
3-rätters 450 kr
2-rätters 380 kr
Förrätter 120 kr
Västkustsallad
Rökt ankbröst
Med en syrad sallad på vårlök, äpple, soya reduktion.
Smoked duck breast – with a soured salad of spring onion, apple, soy reduction.
Vegetarisk/vegansk timbal
Quinoa, sötpotatis och avocado på sjögrässallad.
Timbal – Quinoa, sweet potatoes and avocado on seaweed salad.
Varmrätter 290 kr
Torskrygg
Pommes Anna avsmakad med pepparrot & västerbottensost, ärtpuré, rostat sidfläsk och citron timjansky.
Fillet of cod  with pommes Anna flavored with horseradish & swedish cheese, pea purée, fried pork, lemon and thyme gravy.
Svensk gårdskalv
Mandelpotatis ecrassé, morotspuré, rostad vitlök och ripasso beurre blanc.
Swedish veal, almond potato ecrassé, carrot puree, roasted garlic and ripasso beurre blanc.
Pannstekta portabellotoppar
Med rödvinskokta morötter samt rotselleri pure.
Pan-fried portabello mushrooms with red wine cooked carrots and root celery pure.
Desserter 120 kr
Äpplerulle
Kanel och chilikryddad äppelrulle samt vaniljkrokant glass.
Cinnamon and chili-spiced apple roll, with vanilla crispy ice cream.
Key lime paj
Med rostad vit choklad och färska bär.
Key lime pie with roasted white chocolate and fresh berries.
Cocos pannacotta
Passionsfrukt coulis och mangokompott.
Coconut pannacotta with passion fruit coulis and mango compote.
Björkö skärgårdsbuffé 475 kr
Rökta räkor
Örtmarinerade blåmusslor
Vitello Tonato – Klassisk Italiensk kalvstek med tonfisk
Varmrökt Björkölax
Halloumi & morotsbiffar
Timjansgrillad kyckling
Rostad rotfruktspanna
Ljumna rödbetor med getost
Blandsallad
Svensk ostbricka
Örtcreme
Tomatsalsa med kapris
Nybakt bröd
Follow by Email
Facebook